Hör om den vånda omsorgsnämndens ordförande Anders Ramstrand kände inför den skenande coronapandemin i Söderhamn. Foto: Stefan Larsson/SVT/Arkiv

Ödesveckorna som skakade Söderhamn – makthavarna: ”Gjorde vi rätt?”

Uppdaterad
Publicerad

Under stora delar av december var Söderhamn värst coronadrabbat i hela landet. SVT Nyheter Gävleborg hängde på de politiker som fattar besluten kring kommunens coronastrategi.

Tidigare i veckan har vi rapporterat om att Söderhamn varit den kommun som drabbats hårdast av covid-19 i länet. Via postkoder har vi kartlagt smittan.

Inför julhelgerna var smittspridningen i kommunen värst i hela landet, sett till invånarantal. Under vecka 50 smittades 1,1 procent av invånarna i kommunen av covid-19 och var femte vård- och omsorgsanställd var sjukfrånvarande.

Coronaviruset i Gävleborg

– Då var vi väldigt oroliga – hur kommer vi att klara av helgerna? Vi har inte personal som kan åka ut på turer, vi kan inte bemanna husen, säger Anders Ramstrand (KD), ordförande omvårdnadsnämnden.

Otydliga besked

– Det som har varit svårt är att kommunicera ut till medborgare vilka riktlinjer som gäller. Den informationen har varit ganska otydlig ut mot kommunerna. Man har fått försöka tolka det själv och vänta in besked från Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen, säger Marjo Myllykoski (M), ordförande kultur- och servicenämnden.

Anders Ramstrand (KD) instämmer:

– I efterhand kommer jag att sätta mig ner och fundera på: Har vi fått förutsättningar som lokalpolitiker?

Ökande orosanmälningar

En av bieffekterna av pandemin är en ökad mängd orosanmälningar som gäller barn och unga.

– Vi ligger på bristningsgränsen för vad vi klarar av med orosanmälningar. Här ligger vi nog lika med likvärdiga kommuner runt om i landet, säger Per-Olof Stål (C), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet