En skördare tar ner brandskadad skog Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Efter sommarbränderna – nu måste virket snabbt ur skogen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har avverkningen i den brandhärjade skogen i Hälsingland påbörjats. Det är ett svårt arbete som skogsägarna ställs inför. Samtidigt som det är bråttom att få bort virket ur skogen måste arbetet göras ytterst noggrant för att värna om säkerheten.

Men det gäller att skynda långsamt. Arbetet i brandskadad skog innebär stora risker. Därför har all planering av avverkningen gjorts med hjälp av flygbilder och inga personer får hugga manuellt här. Allt görs med skördare.

– Om man kör stormfälld skog ligger de oftast åt samma håll, men i brandskadad skog har marken brunnit upp under träden så att rotsystemet har kolat upp och då kan de ramla åt precis vilket håll som helst, säger maskinföraren Gunnar Fredriksson.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Brandskadat virke går att ta till vara på

Det allra värst skadade virket lämnas kvar i skogen. Men det mesta går att ta tillvara på och körs till Färilasågen. Där har man byggt en ny mätstation som är avspärrad från all annat timmer.

Från och med november och fram till maj kommer det enbart sågas virke från brandområdet. Sen måste hela sågen saneras. Skulle det minsta lilla sotkorn komma i kontakt med virke som ska till massaindustrin och bli till papper eller kartong skulle det till exempel kunna medföra att en mjölkkartong börjar att läcka.

Men virket från branden kommer att bli till vilka plankor som helst.

– Vi kommer kunna garantera att produkterna som levereras är av fullgod kvalité. Men det kommer innebära större förluster i vår produktionsprocess att såga det brandskadade virket eftersom det blir högre avkap och mer besvär att få fram och kunna garantera produktgarantin, säger platschef Mattias Forslund.

Kan bli en förlust för Färilasågen

Trots att det här innebär mängder av extraarbete och kostnader fanns inga tveksamheter om att ta emot virket.

– Båda våra ägare, Sveaskog och Mellanskog är hårt drabbade i brandområdet. Vi är också lokaliserade bara 25 km ifrån brandområdet så jag ser det som helt naturligt och självklart.

Allemansrätten borttagen i brandområdet

I de områden som branden härjade gäller inte allemansrätten.

– Brandområdet är fortfarande stängt med tanke på säkerheten. Skogen ramlar fortfarande och det ser vi nu efter blåsten som har varit, att den ramlar kontinuerligt och det kan det göra under lång tid framöver. Så allmänheten ska inte vara inne i det här området och röra sig för det är farligt, säger Peter Larsson, avverkningssamordnare på Sveaskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet