Richard Carlsson, (SD), nu kommunalråd i Gävle men snart regionråd i länet. Foto: SVT

Efter Vellingedomen: SD vill införa tiggeriförbud i hela Gävleborg

Publicerad

Domen som ger Vellinge klartecken att förbjuda tiggeri gör att Sverigedemokraterna i Gävleborg nu vill pröva frågan i hela länet.

– Det öppnas nya möjligheter så klart, sen får vi titta mer på vad domen säger, berättar Richard Carlsson (SD) i Gävleborg.

Sverigedemokraterna har lagt förslag om lokala tiggeriförbud i flera kommuner i länet tidigare, bland annat i Gävle, men inte fått gehör från andra partier.

– I Gävle har vi menat att det har handlat om organiserat tiggeri där människor blir väldigt utsatta medan de andra partierna har försökt förklara bort det, säger Richard Carlsson (SD).

Vill att hemländer tar ansvar

Syftet med ett tiggeriförbud handlar enligt Richard Carlsson (SD) om att förhindra organiserade ligor.

– Ett förbud minskar ju möjligheten för de här ligorna att utsätta människor. Det är tragiska människoöden, säger han.

Slår inte ett förbud även mot de som är fattiga och tigger men inte ingår i ligor?

– När det gäller fattiga individer så är det alltid tragiskt men samtidigt så är det upp till varje land att ta hand om sina medborgare precis som jag förväntar mig att Sverige gör med sina, säger Richard Carlsson (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer