Uttrarna väljer gärna att gå på stenarna efter kanten på tunneln. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Egen tunnel ska säkra uttrarnas väg

Uppdaterad
Publicerad

Uttern är en rödlistad art och i samband med att Trafikverket rustade väg 682 i Ljusdals kommun byggde man en så kallad faunatunnel där uttrarna kan passera utan att bli påkörda.

Det är inte så vanligt att få se en utter ute i det vilda, men efter Orsmilån, drygt en mil från Järvsö, finns de. Det vet Per Eriksson, ordförande i Järvsö fiskevårdsområde.

– I somras när vi inventerade kräftfisket i sjön fick vi hälften av våra burar plundrade av en utter med ungar. Jag har också sett hur de har åkt kana på mage utför ett berg inte långt härifrån.

Vill inte gå i vattnet

När Trafikverket rustade vägen som korsar Orsmilån byggdes en speciell tunnel utformad för uttrar. Det lokala fiskevårdsområdet har varit med att utforma tunnelns botten. Efter kanten ligger flata stenar ovanför vattnenytan där uttrarna lätt kan passera och bajsa.

Inte bara för uttrar

Men tunneln är inte bara anpassad för uttrar. Det har lagts ned mycket jobb på att få till rätt djup och att dom naturliga stenarna ligger perfekt så att det blir en bra vandringspassage även för fiskar.

– Det här är en väldigt liten åtgärd i det stora projektet, men det skapar mycket nytta för det lokala djurlivet. Det är inte bara uttrar som använder passagen även räv, mård, grävling och iller kan nu korsa vägen på ett säkert sätt, säger projektingenjör Viktor Ålin på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.