Folktandvården Gävleborg gick med 2,7 miljoner kronor i vinst 2018. Vd, Ann-Christine Larsson Bolle, är nöjd. Foto: Stéfan Esstassy

Ekonomiskt starkt resultat för Folktandvården Gävleborg i fjol

Publicerad

Folktandvården Gävleborg som ägs av Region Gävleborg gjorde en vinst på 2,7 miljoner kronor i fjol. Ett resultat som vd:n Ann-Christine Larsson Bolle är nöjd med.

– Det är ett väldigt bra resultat efter de förutsättningar som finns, säger hon.

Sen 2016 har Folktandvården Gävleborg gått med plussiffror och 2018 års vinst är på 2,7 miljoner kronor. Enligt ägardirektivet skulle verksamheten dock gå med 1,5 procents vinst, ett mål som inte uppnåddes. Nettomarginalen landade på 0,5 procent.

– Vi ser det som att vi har lyckats väldigt väl. Vi har inte samma resurser på tandläkarsidan som vi haft tidigare. Det är en generation som går i pension snart och det finns färre tandläkare. Men vi har rekryterat 14 tandläkare i länet under 2018, det är mycket, säger Ann-Christine Larsson Bolle.

Tävlar om tandläkare

I dagsläget har Region Gävleborg totalt 102 stycken tandläkare i länet varav tillökningen på 14 nya betytt mycket. Ann-Christine Larsson Bolle tror rekryteringsfrågan, som är en stor utmaning nationellt, sker lättare i Gävleborg, bland annat på grund av ett länsunikt program.

– Vi har ett lärlingsprogram som i år fyller 20 år och som ger resultat. Där erbjuder vi de som gått ut gymnasiet att jobba hos oss i ett år. Och under de här 20 åren ser vi att många som valt att prova på tandvården kommer tillbaka och jobbar hos oss, säger hon.

Luckor återstår

Trots ett stabilt år och nyrekryteringar finns det kvar luckor i personalstyrkan.

– Vi skulle lätt kunna anställa fem, sex, sju kanske uppemot tio tandläkare, säger Ann-Christine Larsson Bolle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.