Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sörbyeleverna Oscar Olsson och Molly Carlsson berättar om arbetet mot mobbning på skolan. Foto: Henrik Norrsell/SVT

”Det är en trygg skola” – så har Sörbyskolan i Gävle lyckats motverka mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning i skolan och på nätet är ett stort problem. Olika undersökningar visar att antalet som utsätts ökar. I Gävle har man jobbat förebyggande mot mobbning i flera år, utifrån något som heter Gävlemodellen – och på Sörbyskolan verkar det ha gett resultat.

– Vi har många bra saker som gör att det är tryggt på skolan och man har folk att prata med om det händer någonting, säger Juni Hildemar som går i sexan på Sörbyskolan.

Det är en bild som går stick i stäv med en färsk rapport från organisationen Friends, som uppskattar att antalet elever som har blivit mobbade de senaste månaderna har ökat från 60 000 år 2015 till 140 000 idag.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

– Det är hårresande siffror, säger Magnus Loftfors, forskningsledare på Friends.

Rapport kritiserad för urvalet

Rapporten, som baseras på svar från 1 600 elever i åldrarna 9 till 18 år, har dock fått kritik för att baseras på ett skevt urval. En invändning går ut på att elevernas vårdnadshavare först tillfrågats av Novus och därefter har bett sina barn att delta i undersökningen.

– Med tvåstegsförfarandet finns en risk att föräldrar till barn som är utsatta för mobbning i större utsträckning uppmanar sina barn att svara på undersökningen och att det därför är fler utsatta barn som är med, säger Peter Gill, professor emeritus i pedagogik vid Högskolan i Gävle.

Hör vad eleverna på Sörbyskolan har att säga om mobbning i videon.

Det här är Gävlemodellen

Gävlemodellen används i kommunens samtliga kommunala grundskolor, gymnasieskolor och särskolor med målet att skapa ett skolklimat fritt från kränkningar, trakasserier, diskriminering och i förlängningen mobbning.

Modellen består av ett antal insatser som fungerar enligt forskning, och att man skräddarsyr vilka insatser som ska användas beroende på respektive skolas aktuella behov.

Två gånger varje läsår får eleverna svara på en enkät om de varit med om eller observerat kränkande behandling.

Med hjälp av modellen har Gävle kommun fått ned andelen mobbade i skolorna med 40 procent jämfört med riket som helhet.

Gävlemodellen är framtagen av Utbildning Gävle, Högskolan i Gävle och Brottsförebyggarna i Gävle och är ett samarbete som skapat förutsättningarna för en långsiktig satsning.

Källa: Gävle kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet