Arkivbild. Elever väljer bort duschen efter Idrottslektionerna. Foto: SVT

Elever nobbar skolduschen – nu ser politikerna över problemet

Publicerad

Elever i Bollnäs kommuns skolor upplever obehag att duscha efter skolidrotten. Vissa elever väljer att inte bli svettiga på lektionen, medan andra inte ens vill vara med. Nu vill politikerna se över problemet.

Att elever väljer att inte duscha efter skolidrotten är inget nytt. Många känner obehag av att duscha tillsammans med andra. Men efter flera signaler från elever som aktivt valt att inte vara med på lektionerna har teknik- och fritidsnämnden i Bollnäs kommun nyligen beslutat att göra en inventering alla omklädningsrum och duschrum som skolorna använder sig av.

Möjlighet till mer avskild dusch

Nämnden vill med hjälp av översynen få reda på vilka åtgärder som behövs för att öka tryggheten. Det kan till exempel handla om att sätta upp skiljeväggar mellan duscharna för att kunna duscha mer avskilt.

– Att känna rädsla eller obehag inför att duscha tillsammans med andra människor ska hindra dig att få den utbildning du har rätt till är naturligtvis inte acceptabelt, säger Daniel Didricksson (L), ordförande i teknik- och fritidsnämnden i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.