Foto: SVT

Elever rasar mot bötfällning av mopedbilar: ”Straffar oss för sina problem”

Uppdaterad
Publicerad

Många mopedbilar har fått parkera på gräsmattan för att få plats när parkeringsplatserna tryter utanför Bromangymnasiet. Men nu riskerar eleverna att få böter.

Antalet mopedbilar ökar i Hudiksvall och det kräver fler parkeringar. På Bromangymnasiet i Hudiksvall får varken personal eller elever längre plats att parkera. Följden blir att många väljer att ställa sig på gräsmattan.

– Vi har inget val, ofta när man kommer lite senare så finns inga parkeringar kvar, säger Emma Eklund, elev.

Riskerar böter

Nu har eleverna precis fått besked om att parkeringskaoset måste lösas. Bilarna kan inte parkeras huller om buller längre. Men lösningen var inte vad de hoppats på.

– De har sagt att de kommer att ta in ett bolag för att bötfälla de som står fel, de straffar oss för att de inte kan lösa problemet med för få parkeringar, säger hon.

Kommunen vill att eleverna åker buss istället så det blir färre bilar, men också för att det är bättre för miljön. Men eleverna menar att det tar för mycket av deras tid.

– Bromangymnasiet ligger lite utanför så det behövs flera bussbyten, det tar ungefär en extra timmes tid att ta sig hit då, säger Emma Eklund.

– De säger att vi ska hitta en annan parkering eller ställa oss på Maxi, men det är ju också en privat parkering och då får vi ju också böter. Jag har inget annat val än att ställa mig här, säger Alicya Niclasson.

Saknas pengar för nya platser   

Även antalet mopeder har ökat kraftigt. Eleverna hade hoppats på att lösningen skulle vara att bygga fler platser på de gräsytor som finns bredvid skolan. Men fler parkeringar finns inte i budget enligt kommunen.

– Vi kan inte ta från skolpengarna för att bygga fler bilparkeringar. Samtidigt måste det bli ordning på kaoset där uppe. Bilarna står överallt, så kan man inte ha det, säger Urban Wickman, verksamhetschef för gymnasiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.