Foto: Markus Dahlberg/SVT

Elnätet tänkbart mål för angripare – ”Det är väldigt sårbart”

Uppdaterad
Publicerad

Att slå ut elnätet skulle kunna vara ett sätt för en fiende att angripa Sverige. I Ovanåker, som var särskilt utsatt för elavbrott under 2017, kommer kommunhus och äldreboenden att få reservkraft i första hand vid en kris. Vanligtvis är det oväder som är orsaken, men mot sabotage är man inte särskilt skyddad.

Ett tränat öga kan se att det på samhällsviktiga byggnader i Ovanåker sitter särskilda uttag för att koppla in reservkraft vid längre elavbrott.

– Vi klarar planläggning för att hålla uppe våra tillagningskök och boenden för äldre, där har vi reservkraft som räcker till, men om det skulle vara ett totalhaveri någonstans skulle hela kommunen kunna drabbas, men det scenariot har vi inte planerat för, säger Christer Engström, kommunchef.

Strömlöst Sverige

Elabonnenter i Ovanåker drabbades av ovanligt många längre strömavbrott, över tre minuter långa, under 2017. Fler än varannan abonnent drabbades vid fler än fyra gånger, vilket hör till de högsta siffrorna i landet.

Oväder är vanligaste orsaken

Det lokala, privatägda bolaget, Elektra nät, äger majoriteten av nätet i kommunen. Enligt dem orsakas de flesta avbrotten i samband med oväder när åskan slår ned eller träd faller över ledningar.

Sabotage har man inte varit utsatt för, men frågan har blivit allt mer aktuell, framför allt på nationell nivå, enligt elnätschefen Anders Olars.

– Elnätet är väldigt sårbart. Oftast pratar man om dataintrång, vi ingår i ett program där vi gör riskidentifiering och handlingsplaner för hur man kan agera när sådant händer. Lokalt tror jag att risken är ganska obefintlig men för branschen som helhet finns den, han.

Christer Engström, kommunchef i Ovanåker, framför ett äldreboende som är förberett för reservkraft. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Kommunen följer en generell plan om en kris inträffar, men särskilt orolig för elavbrott som en krigs eller terrorhandling ska man inte vara, enligt kommunchefen.

– Man får inte negligera att det faktiskt skulle kunna hända men man ska inte vara rädd för det, säger Christer Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet