Emma Ädel hjälpte en medvetslös kvinna som fallit på gatan. Foto: privat

Emma hjälpte medvetslös kvinna – arg bilist hotade med stryk

Uppdaterad
Publicerad

Emma Ädel som jobbar inom hemtjänsten i Gävle var på väg i sin bil från en kund när hon fick se något i en korsning på gatan längre fram. När hon kommer närmare ser hon att det är en medvetslös kvinna.

– Jag såg något redan när jag var 250 meter bort, men trodde det kanske var en påse eller något liknande, det var rätt mycket trafik både framför mig och mötande som inte stannade så jag trodde till en början att det inte var något speciellt, berättar Emma Ädel.

Men när hon närmar sig korsningen på Staketgatan i centrala Gävle så ser hon att det är en kvinna som ligger livlös på gatan.

– Jag svängde in lite och sprang ut för att hjälpa henne. Jag var den första som stannade och när jag kom fram rörde hon sig inte alls, säger Emma Ädel.

Stort sår i huvudet

Kvinnan var då medvetslös och hade ett stort sår i huvudet som blödde kraftigt. En kort stund senare stannar ytterligare en bil och en kille hoppar ut med ett första hjälpen-kit för att hjälpa Emma.

Samtidigt som de vårdar kvinnan börjar någon i närheten tuta och ropa. Emma hör tutandet men är koncentrerad på att hjälpa kvinnan så det tar ett tag innan hon förstår att det är henne det tutas på. Då går hon fram till föraren.

– Jag gick fram och frågade vad han ville och får då frågan om jag är helt dum i huvudet som ställt bilen där jag ställt den, säger Emma Ädel.

I brådskan har hon ställt sin bil nära en korsning, vilket gjort att sikten är något skymd för de bilister som kommer från en sidogata till Staketgatan.

– Men flera bilar kör runt den här tutande personen och vidare, trafiken går väldigt långsamt så att köra ut hade inte varit något problem, säger Emma Ädel.

”Kom hit ska jag slå dig”

Hon frågar om inte föraren ser vad de håller på med men föraren tycker då att det är en kille på plats som hjälper kvinnan och att det räcker. Emma tycker inte att hennes bil behöver flyttas just då, vilket gör föraren förbannad.

– Han börjar kliva ut ur bilen, hytter med näven och säger ”kom hit ska jag slå dig flickjävel”, säger Emma.

Hon blir då skärrad och hoppar in i sin bil och flyttar den. Efter det går hon tillbaka till kvinnan. När ambulans kommer till platsen har kvinnan vaknat till.

Beröm från ambulanspersonal

Emma är glad över att kvinnan mår bättre, men känner sig provocerad av förarens beteende.

– Jag var den enda som reagerade på den här damen som låg medvetslös, och så ska den här mannen sno min uppmärksamhet, jag tycker det är sjukt respektlöst att göra som han gjorde när jag försöker rädda ett liv, säger Emma, som kommer att anmäla händelsen.

Innan ambulansen lämnar platsen får Emma beröm från personalen för sitt agerande. Hon får beröm även på sociala medier, där hon delar med sig av vad som hänt.

– Killen som stannade till och hjälpte mig ska också ha en eloge, utan hans första hjälpen-kit vet jag inte hur det hade gått, säger Emma.

Den skadade kvinnan fördes till sjukhus. Emma kommer att söka kontakt med henne om ett par dagar.

– Jag ska försöka kontakta henne senare i veckan, jag vill gärna se att hon mår bra, säger Emma Ädel.

MISSA INTE: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.