Erik Süss tvekar inte att åka till Lesbos som volontär igen. Foto: SVT

Erik vill fortsätta hjälpa flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Erik Süss är hemma i Gävle igen. Men han är väldigt trött efter att ha arbetat intensivt med flyktingar på Lesbos som volontär. Nu väntar nya utmaningar med bland annat en gala nästa helg.

SVT Nyheterna Gävle talade med Erik Süss i telefon när han var på plats på Lesbos för ett par veckor sedan där han jobbat både dagar och nätter med att ta emot flyktingar genom organisationen Starfish.

Erik Süss har till skillnad mot många av oss andra tagit tag i saken i egna händer och släppt trygga Sverige för att hjälpa flyktingar på plats i Grekland.

Men hur gör man egentligen? Hur går det till, det finns liksom ingen instruktionbok som hjälper dem som vill hjälpa idag.

– Nej det gör det inte, säger Erik Süss. Jag hade varit där en vecka före och lärt känna människor, det var så jag kom i kontakt med Starfish. Sen får man söka på nätet, Facebook och liknande platser om man vill bli volontär.

Men man får ingen ersättning alls?

– Nej.

Inget betalt boende?

– Nej. Men vi som jobbade fick lite rabatt på mat på en taverana där.

I januari bär det av för Erik Süss igen, då släpper han arbete och åker till Lesbos. Nu har dragit igång en crowdfunding som han kallar ”Volontärburken”, där dem som vill kan stötta honom på nätet.

– Det är många som kommit och sagt att det jag gör är bra, säger Erik Süss. Jag har lärt mig att det är så många gör, startar en crowdfunding så dem som vill hjälpa stötta oss som är där kan göra det hemma. Så jag har startat en grupp som heter ”Volontärburken” dit man kan swisha pengar.

Hur har det gått?

– Jag har fått ihop till flygbiljetten på 24 timmar, så det är tacksamt. Jag tänker starta en grupp på Facebook där jag kommer att lägga upp bilder och texter när jag kommit dit igen så dem som stöttar mig kan se vad pengarna går till. Det behövs till allting, mediciner, mat, kläder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet