Ett år efter skogsbränderna – ”Det var jobbigt psykiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren drabbades Sverige av de värsta skogbsbränderna i modern tid. Gävleborg var ett av de mest drabbade län. Människor tvingades fly sina hem, räddningspersonal kämpade i flera veckor och internationella styrkor behövdes.

För ett år sedan stod våra skogarna i öppna lågor. Bränderna bröt ut i mitten av juli 2018 och styrkeledaren i Färila Olle Ekeström var med när det hela började. När vi träffade honom för ett år sedan hade han precis gått av ett arbetspass på 21 timmar ute i den brinnande skogen.

– Det var ganska jobbigt psykiskt att se allt som skedde på byn. Många minnen finns ju kvar och man tänker på vad som kunde ha hänt, säger han.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mest drabbade området

Det största brandområdet  2018 var runt Kårböle i Ljusdals kommun. Tre stora bränder utvecklades i Enskogen, Ängra och Nötberget. Totalt handlade det om 8400 hektar skogsmark.

Fått mycket kritik

Olle Ekeström berättar att mycket kritik riktats mot räddningstjänstens agerande och att utredningar görs fortfarande internt.

– Mycket av kritiken stämmer inte tycker jag. Vi begärde hjälp ganska snabbt men alla kårer var ute på jobb. Det brann ju i alla kommuner runtom kring så det var svårt att få hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet