Fall av mässling bekräftat på Gävle sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen den 11 september uppstod misstanke om att en patient var smittad med mässling. Patienten blev inlagd och vägen in till akuten stängdes för att bryta smittspridningsrisken och nu har en genomgång startats för att se om fler kan vara utsatta för smitta.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo bekräftar för SVT att ett fall av mässling har konstaterats på sjukhuset.

– Idag ringde laboratoriet i Uppsala och talade om att det var mässling, vilket vi ju kliniskt misstänkte också, säger han.

Patienten, som är ett barn, har besökt en hälsocentral 3:e september och Gävle akutmottagning 9:e, 10:e och 11:e september.

Risken för att insjukna liten

Eftersom den berörda patienten bland annat ska ha gjort en bussresa kan fler fall av mässling dyka upp, skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på Region Gävleborg, i ett pressutskick. Ändå ser han risken att bli smittad som liten.

– I sig är det här inte jätteallvarligt, men jo risken finns att man kan bli allvarligt sjuk, säger han och fortsätter:

– I Sverige har många skydd mot mässlingen och därför är risken att bli smittad eller insjukna liten. Men far man utomlands, vilket det här barnet har gjort till Afrika i några månader, så är risken mycket större.

Är du rädd för att du eller ditt barn blivit smittad? Hör vad smittskyddsläkaren säger om det i klippet ovan!

Fakta om mässlingen

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat orsakar hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig, till och med livshotande. I Sverige är sjukdomen ovanlig eftersom vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn.

  • I Sverige erbjuds alla barn vaccination från 18 månaders ålder och en andra dos ges i skolan i årskurs ett till två.
  • Vuxna som är födda före 1960 har till nästan 100 % haft mässling.
  • Personer födda 1980 (i vissa områden 1981) och senare har erbjudits två doser mässlingsvaccin vilket ger fullgott skydd.
  • Personer födda mellan 1960 och 1980 har inget säkert skydd men kan ha haft mässling eller kan ha fått vaccination.
  • Personer som bott utomlands i Afrika, Asien och vissa länder i Sydamerika kan sakna skydd oavsett ålder.

Mässling brukar först ge följande symtom:

  • torrhosta
  • irriterade och ljuskänsliga ögon
  • hög feber

Efter några dagar kommer utslag. De är först ljusröda, men blir sedan mörkare och kan flyta ihop med varandra. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.