Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Andersson på Torsbergsskolan i Bollnäs hoppas kunna åka till New York för EU-pengarna. Foto: SVT

EU betalar utlandspraktik för 1000 elever från Bollnäs och Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 1000 elever vid Torsbergsgymnasiet i Bollnäs och Staffangymnasiet i Söderhamn får åka på utlandspraktik. Det finns inte några begränsningar var man får åka. Det är EU som satsar 40 miljoner kronor på resorna.

– Jag vill jobba på kontor. Tänk om jag får åka till New York, det vore coolt, säger Patrik Andersson elev vid Torsbergsskolan i Bollnäs.

– Jag hoppas få se EU parlamentet i Bryssel, det är intressant, säger Emmy Öqvist. 

Det är Hälsinglands utbildningsförbund som sökt och fått pengarna av EU.

– Vi sökte under pandemin, då fick vi nej. Att vi sedan sände in samma ansökan igen och fick, tycker jag är helt fantastiskt. Det kommer att betyda mycket för gymnasieleverna i Söderhamn och Bollnäs. Pengarna räcker till att alla elever som går på gymnasieskolorna får åka. Alla elever vill ju inte heller åka, och för dem kommer vi att erbjuda praktik på hemmaplan, säger Klas Tallvid vid Hälsinglands utbildningsförbund.

Hör eleverna berätta om vad det tycker om utlandsparktiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.