Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förstörelsen på den skyddade myren vid Skältjärnsmuren, norr om Jädraås. Per Mellström tror att många inte kan terrängkörningslagen, och det kan få förödande konsekvenser. Foto: SVT, privat

EU-skyddat naturområde i Jädraås vandaliserat – djupa hjulspår på myren

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gjorde skogsvårdsledaren Per Mellström ett ledsamt fynd vid Skältjärnsmuren, norr om Jädraås. Han var ute med helikopter för att inventera ungskog när han upptäckte flera hjulsspår över det skyddade naturområdet.

– Jag blir ledsen. Det är respektlöst att göra på det här viset, säger han.

Myren är klassad som ett Natura-2000-område, vilket innebär att det ingår i ett nätvärk av skyddade områden i hela EU. Enligt Per Mellström är Skältjärnsmuren extra viktig att bevara på grund av dess höga naturvärden.

–  Det handlar både om flera olika arter av fåglar och växter som inte finns på många andra ställen än just på den här myren, säger han.

Olagligt att köra

Enligt terrängkörningslagen är det förbjudet att köra motordrivna fordon i terräng och på barmark med vissa untantag.

– Det gäller inte för skogsbrukare, vissa jägare och vid skador eller allvarlig sjukdom. Men det är några som har varit ute och haft kul, och bara åkt runt runt, säger Per Mellström.

Skogsföretaget har gjort en polisanmälan och varit i kontakt med länsstyrelsen, som har området i fråga som framtida förslag till naturreservat.

– Det måste ju finnas vittnesmål så det är nog svårt för polisen att göra något. Men jag hoppas att vi som bor i området kan hjälpas åt för att få stopp på det här, säger Per Mellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer