Ex-pojkvännen: ”Jag fruktar för mitt liv”

Publicerad

Rättegången om mordet på Tova Moberg fortsatte på onsdagen, då det var den mordmisstänkte ex-pojkvännens tur att höras. 22-åringen fortsatte neka till brott och menade att han var ”rädd för sitt liv”

Efter att Tovas Mobergs föräldrar vittnat i domstolen kom turen på onsdagen till förhör med hennes ex-pojkvän – 22-åringen som står åtalad misstänkt för att i maj i år ha mördat henne.

”Försvann från fest i bil”

Ex-pojkvännen fortsätter att neka till brott och berättar att Tova Moberg vid 22-tiden lämnade den fest som pågick på gården där han bor:

– Jag satt vid köksbordet och kollade när hon gick ut mot vägen. Sedan ser jag att hon hoppar in i bilen i baksätet och åker i väg, säger han.

Åklagaren: Ströp henne och sänkte kroppen

Enligt åklagaren Christer Sammens har mannen i själva verket dödat sin före detta flickvän och sedan sänkt henne i en sjö nära gården.

Bland bevisningen mot 22-åringen finns bland annat Tova Mobergs dagbok, där hon själv skrev om hur han misshandlat henne och hotat att döda henne. Åklagaren lutar sig också mot sms-trafik från mannen där han skriver till vännerna att inte komma tillbaka till festen.

Anledningen till att vännerna inte får komma tillbaka är att en bekant, som han kallar ”Ludde”, ska ha befunnit sig på gården. Den bekante och ex-pojkvännen ska ha haft narkotikaaffärer ihop. Han var skyldig ”Ludde” en del pengar. När åklagaren undrar vem den bekante är vill han inte berätta mer. De andra vännerna vet inte vem personen är och ex-pojkvännen uppger att han träffat honom 4-5 gånger.

Åklagaren: – Varför vill du inte berätta?

Ex-pojkvännen: – Jag fruktar för livet om jag berättar.

Minnesluckor och stegräknare

Mannen har bland annat påstått att han och Tova Moberg drack en hel del sprit tillsammans under festen som föregick mordet. Han säger sig ha drabbats av minnesluckor och har ingen förklaring till att man vid obduktionen inte hittade några spår av alkohol i den döda kroppen.

Enligt stegräknaren i mannens telefon har han också gått mycket under mordnatten medan mannen själv påstår att han suttit stilla vid datorn inne i huset.

– Jag har ingen aning om hur det funkar men jag ser att den rört på sig, säger ex-pojkvännen.

Lyssnar uppmärksamt

Enligt SVT:s reporter på plats i rättsalen lyssnade ex-pojkvännen uppmärksamt när åklagaren och målsägarbiträdet läste upp sina yrkanden. Därefter har han mest tittat ned i sina anteckningar.

Vissa av åklagarens frågor har den misstänkte besvarat snabbt medan andra gjort honom klart osäker. Flera gånger ändrade han sina uppgifter eller lade till nya detaljer.

– Det här har du aldrig berättat tidigare, säger Christer Sammens.

 - Jag har suttit och funderat mycket. Men du får tro vad du vill, säger expojkvännen.

Borttappad jacka

Ex-pojkvännen säger att han sedan mått dåligt och tuppat av inne på toaletten. Han har hört att människor befunnit sig på gården, men har inte sett dem eftersom han legat inomhus. Han har också många minnesluckor från helgen.

Tovas föräldrars målsägarbiträde ställer många frågor om en Fjällrävenjacka som pojkvännen haft. Det har hittats knappar från en sådan i en tunna på gården där det eldats. Ex-pojkvännen hävdar att den varit smutsig och att han lagt den i en påse som han tappat bort.

– Jag kan ha lagt kassen i en kompis bil men jag minns inte vem, säger han.

Han får också frågor om blodspår från Tova som hittats inne i huset på gården. Han hävdar att det kan vara från tidigare under vintern. De befann sig ofta hemma hos honom.

”Det är sånt man skriver utan att mena det”

Åklagaren tar upp Tovas dagboksanteckningar, där hon skriver att hon är rädd för att pojkvännen ska döda henne. Ex-pojkvännen menar då att hon inte menar bokstavligen.

– Hon kunde säga att ”läraren kommer att döda mig” när hon misslyckats i skolan. Det är sådant man skriver utan att mena det.

Han medger dock att det Tova skrivit om att de bråkat stämmer. Vittnen säger att de hört kvinnoskrik från gården. Det är inte något ex-pojkvännen hört, säger han.

– Jag hörde ingenting när jag kvicknade till.

Föräldrarnas målsägarbiträde undrar vem som kan ha haft intresse av att döda Tova på gården och sedan sopa igen spåren.

– Jag vet inte, säger ex-pojkvännen.

SVT rapporterade · Tovamordet: Åtalade expojkvännen hörs

09.07
God morgon. Rättegångsdag 3 av 9 ska snart börja. Den misstänkte expojkvännn har anlänt och utanför tingsrätten ringlar en kö så intresset tycks fortsatt vara stort.
I dag ska expojkvännen förhöras.
God morgon. Rättegångsdag 3 av 9 ska snart börja. Den misstänkte expojkvännn har anlänt och utanför tingsrätten ringlar en kö så intresset tycks fortsatt vara stort. I dag ska expojkvännen förhöras.
09.38
Förhandlingen har börjat. Domaren börjar med att ta upp praktiska frågor. Under helgen har försvaret inkommit med nya bevis i form av ett antal vittnen som ska höras för att stärka expojkvännens historia. Några ska eventuellt höras senare i dag, men rättegången kan också bli en dag längre än planerade nio dagar.
09.39
Mycket media på plats idag?
09.40
@Kristoffer Kvällstidningarna är på plats, lokalradio, lokaltidning och ytterligare en tv-kanal, vad jag har sett.
09.43
Försvaret vill återkomma till mastuppkopplingarna för Tovas mobil som avhandlades senaste dagen och förtydliga att försvarets teori är att en telefon bör koppla upp sig mot den närmaste masten, vilket Tovas mobil inte har gjort i förhållande till mordplatsen.
- Jag förstår inte det där surret faktiskt, När man befinner sig på platsen kan mobilen koppla upp till tre eller fler platser, säger åklagare Christer Sammens i replik.
- Försvarets slutsats är att telefonen har kopplat upp mot den bästa masten. När telefonen kopplade ner så befann den sig inte på mordplatsen, säger Bo Karlsson.
09.47
Nu inleds förhöret med expojkvännen, och domaren ber honom att börja berätta med egna ord.
Expojkvännen vill börja med att berätta från fredagen. Då var han ute och åkte bil med kompisar och drack alkohol. Han fick kontakt med Tova och de pratade om att ses.
De ses hemma hos Tova.
- Vi hade det trevligt, säger expojkvännen.
Expojkvännen sover över och på morgonen vaknar de av att Tovas mamma knackar, expojkvännen gömmer sig under sängen eftersom de inte ville att han skulle vara där.
Han lyckades till slut smita ut och då drack han det sista av spriten från gårdagen.
09.50
Expojkvännen går hem till en kompis. Ytterligare en vän anländer. De åker till en hamburgerrestaurang för att äta.
Därefter får expojkvännen skjuts hem till sin gård.
Två kompisar som är där erbjuder sig att lyfta in en båt i garaget, en båt som de började slipa på.
Expojkvännen berättar med egna ord just nu och tycks ha goda minnesbilder av helgen så långt.
09.53
De började planera för att åka på cruising. Ytterligare en kompis, som bråkat med sina föräldrar, vill komma med sin husvagn och bo på gården vilket han också gör.
Senare åker expojkvännen och vännerna till en närbelägen ort och hämtar Tova, som blivit avsläppt av sin mamma.
- Vi åkte tillbaka till gården och tog någon grogg, både jag, kompisen och Tova, säger expojkvännen.
09.54
Expojkvännen erbjuder kompisen med husvagnen att åka på cruising istället för honom, eftersom platserna var upptagna, vilket kompisen nappar på. Kvar på gården blir då Tova och och expojkvännen.
- Vi satt och lyssnade på musik, säger expojkvännen.
09.56
Det vart plötsligt att Tova skulle dra där ifrån, berättar expojkvännen, som då frågade hur hon skulle transportera sig.
- Som jag förstår var det någon kille som skulle hämta henne.
Tova går ut till stora vägen. Expojkvännen ser att det kommer en bil.
- Jag ser att hon sätter sig i baksätet och jag tänkte inte så mycket er på det. Jag var inte i så bra skick, jag hade även ätit Xanor-tabletter, säger expojkvännen.
 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet