Endast två av tio cyklande vuxna i Gävleborg använder cykelhjälm, enligt siffror från NTF. Foto: Magnus Andersson/TT

Få vuxna i Gävleborg använder cykelhjälm

Uppdaterad
Publicerad

Endast två av tio cyklande vuxna i Gävleborg använder cykelhjälm. Bland barnen ökar användandet något, det visar årets cykelhjälmsmätning som Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF har gjort.

I huvudstaden och grannlänen använder runt 70 procent av både barn och vuxna cykelhjälm i trafiken. I Gävleborg har användningen bland vuxna minskat med en procentenhet till 22 procent.

Fler barn använder hjälm

Hjälmanvändningen bland barn i länet har ökat med två procentenheter till 56 procent jämfört med förra årets mätning. Det är lag på att alla under 15 år ska ha hjälm.

Varje år gör Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF en undersökning som räknar hur många som använder cykelhjälm. Undersökningen bygger på drygt 100 000 observationer runt om i landet. På grund av pandemin är antalet observationer färre i år då flera skolor i länet var stängda under mätperioden.

Cykelhjälmsanvändningen i Gävleborgs län 2013–2021 bland vuxna och barn. 1 772 vuxna och 1 810 barn. Foto: NTF

Om alla cyklister använde cykelhjälm skulle det totala antalet allvarligt skadade kunna minska med cirka fem procent och antalet omkomna med 25 procent, enligt NTF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer