Foto: SVT

Fallet 13-åriga Jasmine: ”Vi har inte gjort något fel”

Uppdaterad
Publicerad

Statens instutionsstyrelse, SiS, hävdar att man inte gjort något fel i ärendet med 13-åriga Jasmine som tog sitt liv på ett av deras hem ditplacerad av socialtjänsten i Gävle.

Det var i mitten av juli som den 13-åriga flickan tog sitt liv. Hon hade fått hoppa mellan familjehem och instutioner sju gånger på två år innan hon placerades på SiS-hemmet mot sin vilja. Hon placerades där bland kriminella och missbrukare.

En anmälan gjordes till Justitieombudsmannen, JO, om att flera allvarliga misstag begåtts i samband med vården av flickan. Närstående till henne hävdar bland annat att övervakningen av henne har brustit trots tidigare självmordsförsök.

”Hemmet har gjort vad som varit möjligt att göra i frågan om lagstiftningens krav på adekvat och relevant vård och samtidig hänsyn till den enskildes personliga integritet”, skriver ansvariga för SiS i svaret till JO. SiS anser inte heller att vården eller tillsynen verkat isolerande för Jasmine.

Det var tidningen Aftonbladet som avslöjade händelsen i en granskning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.