Bilden är ett montage. En man och en kvinna döms till sex års fängelse för bland annat människorov och rån. Foto: SVT

Fängelse för duo som höll äldre man inspärrad i lägenhet – ”Jag var livrädd”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna och en man döms till sex års fängelse för människorov och rån, efter att de i somras hållit en man i 80-årsåldern inspärrad i en lägenhet i Sandvikens kommun i flera timmar.

Enligt domen från Gävle tingsrätt träffades duon och mannen på en pizzeria i Sandvikens kommun i juni 2019. Duon planerade att råna den äldre mannen och kvinnan lurade med sig honom till lägenheten genom att bjuda på fika.

Men väl i lägenheten skedde något helt annat. Stämningen blev snabbt aggressiv. Mannen blev slagen flera gånger med tillhyggen och hotades på olika sätt. Duon tvingade till sig mobil, plånbok och nycklar och hindrade flera gånger mannen från att lämna lägenheten. 

Maskerat gäng ville ha bankuppgifter

Ett maskerat gäng kom också till lägenheten under kvällen. De misshandlade mannen med sparkar, hotade att skjuta honom och höll en brinnande trasa upprepade gånger framför mannens ansikte. De var ute efter mannens bankuppgifter. 

I domen går det att läsa att mannen varit livrädd och flera gånger fruktat för sitt liv. 

Fängelsestraff för alla inblandade

Samtliga personer inblandade i händelsen döms nu för brott. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, döms till 6 år och 3 månaders fängelse för grovt rån, människorov och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Mannen, som är runt 35, döms till 6 år för grovt rån och människorov.

I det maskerade gänget döms tre personer till olika långa fängelsestraff för bland annat försök till olaga tvång. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.