Foto: TT

Fängelse för grova åldringsbrott i Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern döms till 2,5 års fängelse för flera fall av stölder mot äldre personer i 75 till 90-årsåldern. Stölderna har skett i de äldres hem i bland annat Hälsingland och i Norge.

Hudiksvalls tingsrätt skriver i domen att brotten är grova eftersom de skett i de äldres hem och med tanke på de drabbades ålder har de befunnit sig en särskilt utsatt situation. 

Ringde och sa att han var polis

50-åringen har tagit sig in i de äldres bostäder och stulit kontanter och bankkort. I vissa fall har han sedan ringt till de äldre och uppgett att han är polis. Han har frågat efter koden till bankkorten, och på så vis kommit över pengar från de äldres bakkonton.

Mannen är tidigare dömd för liknande brott i Sverige, Finland och Norge. Nu döms har för grov stöld, stöld, grovt bedrägeri och häleri till 2,5 års fängelse. Han ska också betala skadestånd till de drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.