Foto: Gorm Kallestad/TT

Fängelse i två månader för att ha sexuellt ofredat 11 kvinnor

Publicerad

En 19-åring från Härnösand döms för sexuellt ofredande sedan han bland annat onanerat framför kvinnor på olika ställen i Sverige.

Totalt har mannen ofredat 11 kvinnor eller flickor, däribland en från Järvsö och tre från Ljusdal. Han hade åtalats för ytterligare tre fall, men där finner tingsrätten att det är styrkt utom allt rimligt tvivel att 19-åringen är gärningsman även om tillvägagångssättet är liknande.

Unga flickor

Rätten konstaterar i sin dom att det varit försvårande att vissa kvinnorna varit unga, under 18 år. Det är även försvårande, anser rätten, att gärningarna begåtts där kvinnorna varit tämligen skyddslösa som till exempel onanerat i en tågvagn framför en kvinna från Ljusdal.

Tog tag i baken

Rätten anser det som försvårande att 19-åringen vid vissa tillfällen förföljt kvinnorna innan han ofredat dem. Han förföljde bland annat en kvinna från Ljusdal innan han stoppade handen mellan hennes ben och tog tag i hennes bak.

Tingsrätten dömer 19-åringen till fängelse i två månader. Han ska också utvisas från Sverige och får inte återvända på fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.