Fängelsedom mot kvinna för knivdåd står fast

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig kvinna som i Hudiksvalls tingsrätt dömdes till tre års fängelse för grov misshandel med mera, har fått domen fastställd av hovrätten. Åklagaren ville se en strängare dom.

Domen från september 2018 hade överklagats både av kvinnan och av åklagaren, som ville få henne dömd för dråpförsök.

Kvinnan blev åtalad i augusti, bland annat för ett våldsbrott i juni i år då en kvinna blev knivskuren i buken av 32-åringen, enligt åtalet.

Tre års fängelse

Tingsrätten fällde kvinnan för grov misshandel och en rad andra åtalspunkter, med påföljden tre års fängelse. Kvinnan överklagade och ville få åtalet för grov misshandel ogillat samt även skadeståndskravet.

Åklagaren å sin sida överklagade domen och yrkade inför hovrätten på att kvinnan skulle dömas för försök till dråp, och på ett längre fängelsestraff, fem år. Även brottsoffret yrkade på en strängare dom.

Inte bevisad avsikt att döda

Hovrätten för nedre Norrland har avkunnat dom, och fastställer Hudiksvalls tingsrätts dom utan någon ändring. Hovrätten anser det inte ställt bortom rimligt tvivel att kvinnan hade avsikt att döda, men däremot att skada allvarligt. Kniven trängde in sju centimeter i offrets buk, men skadan var inte livshotande.

Döms för rad av brott

Den långa listan av övriga åtalspunkter som kvinnan dömts för omfattar bland annat olaga tvång, olaga hot, ofredande, stöld, häleri, hot mot tjänsteman, övergrepp i rättssak, narkotikabrott, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer