Fikru maru får 4 år och 8 månaders fängelse Foto: Privat

Hopp om snar frigivning för Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen i Addis Abeba meddelade på förmiddagen att Fikru Maru döms till 4 år och åtta månaders fängelse. Han ska också betala cirka 3.000 dollar i böter.

I fredags beslutades att han skulle dömas för ”kännedom om korruption på ministernivå”.

Enligt Sveriges Televisions utsände har Fikru Maru stor möjlighet att släppas fri inom kort tid eftersom domstolen menar att han redan suttit i fängelse så lång tid.

Fikru Maru

Hans Bagner, Fikru Marus advokat i Sverige, har stor förhoppning om ett snart frisläppande.

– Jag tror det, förutsatt att man inte fastnar i en massa administrativa svårigheter, men jag tror det, säger Hans Bagner till SVT.

Kan få straffrabatt

Han kommenterar fängelsepåföljden:

– Det är väl i konsekvens med att de funnit honom skyldig till de här påstådda brottsliga handlingarna – att de å ena sidan försöker döma ut så maximalt straff som de kan, samtidigt som de sneglar på att släppa honom fri för att få adekvat vård.

Advokat Hans Bagner säger att straffet på fyra år och åtta månader, med en straffrabatt på en tredjedel, skulle göra att Fikru Maru borde bli fri för sin tid i häkte i 3,5 år. Hans Bagner ska nu informera sig om läget och vad som behöver göras, och även söka kontakt med UD och svenska ambassaden.

Dottern Emy Maru som finns på plats i Etiopien säger att känslorna är blandade.

– Men vi har förstått att 4 år och 8 månader är deras beslut så då har vi accepterat det. Enligt etiopisk lag kan man ju ansöka om villkorlig dom, och har man då suttit två tredjedelar av sin dom så har man rätt till det om man inte har betett sig dåligt under sin fängelsetid.

– Det betyder alltså 37 månader, det är två tredjedelar, pappa har suttit 43. Processen för villkorligt har vi nu påbörjat, säger Emy Maru till SVT.

Hon säger att de här åren varit tuffa, men att det nu känns som att det närmar sig ett slut.

”Måste släppas omgående”

Margareta Sidenvall, aktionsgruppen Fikru Maru, kommenterar fängelsedomen:

– Helt katastrofalt. Det är rättsvidrigt, och med tanke på hans hälsotillstånd är det en omöjlighet. Han kommer inte att överleva den tiden. Ska han överleva så måste han släppas mycket omgående, säger hon till SVT.

Margareta Sidenvall säger att det är mycket svårt att förstå den rättsprocess som pågått i Etiopien.

– Han har dömts för att ha haft kännedom om att tullministern varit korrumperad. I sig en egendomlig brottsrubriceringen då tullministern ännu inte är dömd för sin anklagelse mutbrott. Fikru Maru döms alltså för något som ännu är under prövning. Bara det en rättslig piruett som bara ett rättsvidrigt system kan åstadkomma, säger hon.

Svårt sjuk

Fikru Maru är svårt sjuk sedan en lunga har kollapsat för en och en halv månad sedan, och vårdas på sjukhus. Margareta Sidenvall anser att Utrikesdepartementet inte har gjort tillräckligt under lång tid.

– Riktigt aktiv har man varit först när Fikru Maru blev sjuk för en och en halv månad sedan. Innan dess har det varit alldeles för låg nivå enligt vår bedömning, säger hon.

Dubbla känslor

Akutläkaren Katrin Hruska är handledare åt Emy Maru, dotter till Fikru Maru, och engagerad i fallet Fikru Maru:

– Det är förstås dubbla känslor. Vi hoppas ju att det här är en möjlighet att han blir fri och får den vård han behöver. Samtidigt är det hemskt att han blir dömd för ett brott han inte har begått, säger Katrin Hruska.

Hur mår han?

– Det är stabilt dåligt kan man säga. Det har varit kritiskt sedan han fick lungkollapsen den 2 september. Det finns inte den vård han behöver i Etiopien. Jag har själv varit nere och besökt sjukhuset där han ligger för några veckor sedan, säger Katrin Hruska till SVT.

Tystlåtet om påtryckningar

Erika Bjerström, SVT:s utrikeskommentator, säger att Sveriges ambassadör i Etiopien har varit väldigt engagerad i det här fallet.

– Men det är svårt för dom att berätta fullt ut hur de försöker utöva påtryckningar, hur det går till. Det är sådant man får reda på efteråt. Det är därför Fikru Maru varit oerhört återhållen med att berätta hur han har det i fängelset, för det kan slå tillbaka mot honom själv, säger Erika Bjerström.

Behov av vård kvarstår

Svenska utrikesdepartementet vill inte uttala sig om själva domen.

– Vi har inte så mycket att säga om straffpåföljden och skuldfrågan, det är en fråga för det etiopiska rättsväsendet, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

Vad ska ni göra nu?

– Vi har tidigare framfört det akuta behovet av vård med tanke på hans medicinska situation. Det kvarstår. Vi kommer att fortsätta påpeka det oavsett rättsprocessen, men vi går inte in på vilka steg vi tar.

Fikru Marus advokat hoppas på ett frisläppande inom kort. Vad säger ni om det?

– När det gäller den frågan så är det hans lokala rättsliga ombud som ska uttala sig. Det är inget vi spekulerar i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet