Mikael Hedström, presstalesperson för polisen i Gävle. Foto: Signe Söderlund/SVT

Farligt föremål i Gävle: ”En person ute i samhället som har skapat det här”

Uppdaterad
Publicerad

Nationella bombgruppen som reste till Gävle för att undersöka det misstänkta föremålet som lämnats på polishuset, kunde konstatera att det var skarpt – det vill säga hade kunnat orsaka skada.

En förundersökning har inletts och brottsrubriceringen är försök till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Polisen avslöjar inte vilken sorts föremål det handlar om.

– Nu har vi en person som är ute i samhället som har skapat det här. Då ska vi inte berätta vad vi har heller, säger presstalesperson Mikael Hedström.

Han berättar dock att det var en person ur allmänheten som hittade föremålet på en plats utanför centrala Gävle. Han förmanar att man aldrig ska forsla ett misstänkt föremål till polisen, utan istället ringa.

I videon ovan berättar Mikael Hedström mer om händelsen i Gävle och förundersökningen.

Så gör du om du hittar ett misstänkt farligt föremål

Om du hittar ett föremål som ser ut att vara något som kan vara farligt, ska du kontakta polisen och berätta det. Då kommer polisen ut till platsen och hämtar föremålet.

Flytta aldrig föremålet, och försök inte själv forsla det till polisen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.