Foto: Anders Sundin/SVT

Färre akutsjukhus och intensivvårdsplatser – ”Kommer att lära oss mycket av det här”

Publicerad

Coronapandemin har väckt frågor om den svenska sjukvårdens beredskap. 1970 fanns sex akutsjukhus i Gävleborg, i dag finns två. De senaste 30 åren har också nära två av tre intensivvårdsplatser försvunnit.

Ljusdals sjukhus upphörde att vara akutsjukhus 1971 och under 1990-talet gick Bollnäs, Söderhamn och Sandvikens sjukhus samma öde till mötes. Med akutsjukhus menas sjukhus med akutmottagning som är öppen dygnet runt

Under de senaste 30 åren har antalet intensivvårdsplatser i länet minskat från omkring 30 stycken till dagens 13.

Coronaviruset i Gävleborg

Kvaliteten högre

Både Region Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, och hälso- och sjukvårdsdirektören Göran Angergård, är övertygade om att kvaliteten på vården trots allt har blivit bättre, men att coronapandemin kommer att leda till diskussioner om sjukvårdens beredskap.

– Man kan inte ha ett system efter värsta scenariot, det har vi inte råd med, men däremot ska vi ha beredskap att uppgradera så att vi klarar av de scenarierna. En annan stor fråga kommer att vara utrustning, då menar jag både typ respiratorer och skyddsutrustning. Det har visat sig vara ett bekymmer nu när vi har att det kommer just när vi behöver det, säger Göran Angergård.

Akutsjukhus

Det finns ingen exakt definition av vad ett akutsjukhus är, men Myndigheten för vårdanalys beskriver det som ”Sjukhus som har en akutmottagning med två eller fler samlokaliserade medicinska specialiteter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet