Personerna på bilden har ingen koppling till händelsen. Foto: SVT

Friskola i Gävle kritiseras – höll fast elev

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen kritiserar en friskola i Gävle för att ha utsatt en dåvarande elev för kränkande behandling genom att ha hållit fast denne vid en handfull tillfällen. Detta i samband med att eleven gått till attack mot andra på skolan.

En elev på en friskola i Gävle gick till attack mot skolkamrater och anställda vid upprepade utbrott. Efter en granskning av personalens ingripanden bedömer Skolinspektionen att man använt obefogade fasthållningar vid en handfull tillfällen. Nu ska frågan om skadeståndskrav prövas.

Kritik riktas också mot delvis otillräcklig utredning av händelserna som inträffade 2015 och 2016. Eleven säger sig inte minnas vad som hänt. Enligt mammans anmälan kan en förklaring till barnets beteende vara att hen inte fått rätt sorts mat i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.