Region Gävleborg ska vara oberoende av hyrpersonal år 2020 – men inte helt utan. Foto: Bertil Ericson/TT

År 2020 – då ska vården vara oberoende av hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2020 ska Region Gävleborg vara oberoende av hyrpersonal. Det har Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat. Med det är inte frågan om ett totalstopp.

Under det första kvartalet av 2018 hade Region Gävleborg inhyrd personal för drygt åtta procent av personalkostnaderna inom hälso- och sjukvården. Det nya målet är en nivå kring två procent.

Inte helt oberoende

För helt oberoende av hyrpersonal kommer vården inte bli. Enligt Region Gävleborg kommer en viss inhyrning av bristkompetenser, eller vid ansträngda perioder på året, att behövas även i framtiden. 

Säkerheten viktigast

– Först och främst handlar det om att vården ska vara säker för patienterna. I det ligger trygghet och kontinuitet. I ett vårdförlopp där det ständigt kommer in ny personal ökar risken för fel, säger personalutskottets ordförande Tommy Berger (S). 

Kan lägga mer resurser på annat

– Inhyrd personal är dyrare än egna medarbetare. När vi minskar behovet av inhyrning får vi utrymme att lägga mer resurser på verksamheterna, säger regionrådet i opposition Birgittha Bjerkén (M).

Så ser tidsplanen ut

Sista februari 2019: Oberoende av inhyrda allmänsjuksköterskor inom Region Gävleborg.

Minskning med 25 procent av kostnaden för inhyrning av läkare.

Sista september 2019: Oberoende av inhyrda specialistsjuksköterskor.

Sista februari 2020: Oberoende av inhyrda läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.