Tina Mansson Söderlund är bitr hälso- och sjukvårdsdirektör tillika vaccinsamordnare i Region Gävleborg. Hon säger att vaccinet inte kan ge en covid. Foto: SVT,TT montage

Felaktigt rykte i länet – vaccinet sägs ge covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Det florerar just nu rykten i flera kommuner i Gävleborg som säger att personer som vaccinerats mot covid-19 också har fått covid av sprutan. Detta är något som Region Gävleborg vill dementera. 

– Det är inte sant, man kan inte få covid av det här vaccinet, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör tillika vaccinsamordnare, Tina Mansson Söderlund. 

Vaccineringen mot covid-19 startade den 27 december i Gävleborg. Sedan dess har man hunnit erbjuda vaccin till nästan samtliga personer på länets äldreboenden, och på fredag beräknas alla ha blivit erbjudna. 

Samtidigt florerar rykten i flera kommuner i Gävleborg som säger att vissa som tagit vaccinet också blivit smittade just på grund av att man tagit sprutan. 

Coronaviruset i Gävleborg

– Det går inte. Vaccinet innehåller inget virus, det här är en helt annan typ av vaccin, säger Tina Mansson Söderlund.

Handlar om okunskap

Vaccinsamordnaren tror orsaken till ryktesspridningen har att göra med en generell oro i samhället, men också okunskap. 

– Det finns ju också personer som vill driva desinformation i vaccinationsfrågan, säger Tina Mansson Söderlund.

Hör Tina Mansson Söderlund berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet