När coronaslog tig kommunen chansen att ta hjälp av ungdomar att undersöka vad unga i Gävle anser att de ha för inflytande i staden. Foto: Sabina Pettersson/SVT

Coronapandemin skapade nya jobbmöjligheter till unga

Publicerad

När corona satte stopp för feriearbete i äldrevården tog kommunledningen chansen att sätta sex ungdomar i arbete. Uppdraget var att ta reda på hur ungdomsinflytandet ser ut i Gävle.

Varje år får de som slutar andra året på gymnasiet två veckors feriejobb inom kommunen. Men när coronapandemin slog till försvann de platserna som vanligtvis finns på äldreboenden. Det ville kommunledningen göra något åt. Så denna sommar fick sex ungdomar chansen att jobba för dem och undersöka ungdomsinflytande i Gävle kommun.

– Idén att vi ville använda oss av ungdomar som kan fråga andra ungdomar vad som är bra, vad som är mindre bra, vad kan förbättras, det kom tack vare corona, säger Helene Åkerlind, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Coronaviruset i Gävleborg

Bli bättre på att informera

I grupper av tre har man under två veckor i taget varit ute på stan och samlat in svar via enkäter och även webbenkäter. Det frågor som ställts är bland annat om Gävles ungdomar och hur det ser på möjligheterna att vara med och påverka på olika plan i samhället.

– En av de stora utmaningarna är att många ungdomar inte vet hur man ska påverka, det finns forum för det men de flesta är inte så välinformerade så kommunen skulle behöva bli bättre på att få ut informationen till barn och unga, säger Alva Wennberg, feriearbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet