27 utbetalningar gjordes till kvinnan – trots att hon inte hade rätt till sjukersättning under den perioden. Foto: Fredrik Sandberg, TT/SVT Grafik. Bilden är ett montage.

Fick 190 000 i sjukersättning – jobbade heltid samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan arbetade heltid och fick samtidigt sjukersättning. Totalt betalade Försäkringskasssan ut närmare 190 000 kronor till henne – själv skyller hon på att hon inte ”visste till vem hon skulle vända sig.”

En kvinna i 60-årsåldern från länet döms för bidragsbrott, efter att hon inte meddelat Försäkringskassan om att hon skaffat ett heltidsjobb, samtidigt som hon fått sjukersättning utbetalt 27 gånger – totalt närmare 190 000 kronor.

Hade först tillåtelse

Innan dessa utbetalningar ägde rum, mellan 2014 och 2016, hade kvinnan varit sjukskriven några år.

Hon började efter ett tag jobba i mindre omfattning, och efter en särskild ansökan till Försäkringskassan beviljades hon att under en period få behålla sin sjukersättning och samtidigt få lön från jobbet.

Hade ”dålig kontakt”

Men det upphörde senare, och kvinnan började arbeta mer – ingenting som hon meddelade Försäkringskassan om.

I domen står det att kvinnan ansåg sig ha ”dålig kontakt” med Försäkringskassan och att hon inte ”visste till vem hon skulle vända sig.”

Tingsrätten anser att kvinnan bör ha vetat om att hon hade skyldighet att meddela Försäkringskassan och dömer kvinnan till villkorlig dom och böter för bidragsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer