Nordanstigs kommun har funnit allvarliga brister i hanteringen av läkemedel på ett HVB-hem. Foto: Arkivbild/ Fredrik Sandberg TT Nyhetsbyrån

Fick dubbel medicindos under en vecka

Uppdaterad
Publicerad

En boende på ett HVB-hem i Nordanstig fick dubbel medicindos i en vecka utan att någon reagerade. Kommunen har nu utrett händelsen och funnit allvarliga brister i hanteringen av läkemedel vid hemmet.

I våras upptäcktes att en av de boende vid Nordanstigs kommuns HVB-hem, där det bor ensamkommande flyktingbarn, hade fått dubbel medicindos under en hel vecka. Eventuellt kan det ha skett misstag vid fler tillfällen.

Funnit allvarliga brister

Kommunens interna utredning har funnit allvarliga brister i hanteringen av läkemedel vid boendet. Det handlar bland annat om att vem som helst ur personalstyrkan kan dela läkemedel, även vikarier. Ingen av dem har någon medicinsk utbildning, men det behöver heller inte vara ett krav, enligt utredningen.

Medicin delades fel

Under utredningens gång inträffade ytterligare en incident vid samma boende. Medicin delades fel, trots att man var två personal vid medicindelningen för att säkra hanteringen.

Nya rutiner behövs

Nu föreslår utredarna att tydligare rutiner upprättas och fram till dess bör enbart boendets enhetschef sköta medicindelningen. På sikt undrar utredarna om kommunen, som har det yttersta ansvaret för HVB-hemmen, inte bör avsätta medel för att kunna ha legitimerad personal som delar läkemedlen på boendena.

Kommunen väljer att inte skicka ärendet vidare till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer