Ett sår på en tå efter en fotbehandling ledde till att en patient fick benröta och tvingades till två amputationer. Arkivbild. Foto: Arkivbild/Vilhelm Stokstad/MAJA SUSLIN/TT

Fick sår vid fotbehandling – tvingades till två amputationer

Publicerad

En man fick ett sår på en tå när han var på behandling på sjukhuset – det läkte inte och efter en lång tid av smärta och sjukdom tvingades han till två amputationer.

Patienten fick ett sår på stortån när han var på fotvårdsbehandling vid Sandvikens sjukhus i mars 2015. Det läkte inte och visade tydliga tecken på infektion, men under sex månader togs ingen sårodling. Istället lade man bara om såret, och patientens tillstånd försämrades.

Det ledde i förlängningen till att patienten fick benröta och tvingades till två amputationer. Mannen fick utstå stort lidande, mycket smärta och långa vistelser på sjukhus som följd.

Kritisk bedömning från IVO

Vårdgivaren håller inte med om att den uteblivna sårodlingen var orsaken, men Inspektionen för vård och omsorg anser att både hälsocentralen och hemsjukvården var för passiva, att sårodling borde ha ordinerats, och att patienten snabbare skulle ha remitterats till sjukhus när han blev tydligt sämre.

Kommunen har nu bland annat infört ett system med journaler för sårvård, bättre dokumentation, utbildning och beslutsstöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer