Fikru Maru är skyldig enligt domstolen i Etiopien

Publicerad

I dag tog domstolen i Addis Abeba till slut tag i ärendet Fikru Maru. Beskedet från domarna är att den svensk-etiopiske hjärtläkaren döms som skyldig till brott. Hoppet för Maru är nu att han ska få ett kortare straff än den tid han redan har suttit av i väntan på dom.

Efter att domstolen i Etiopien gång på gång skjutit upp förhandlingen har man nu till sist kommit fram till att Fikru Maru är skyldig till det brott han anklagas för.

I nära 3,5 år eller 1258 dagar har 66-årige Fikru Maru, hjärtspecialist anställd på Hudiksvalls sjukhus, suttit fängslad i Etiopien.

En av anledningarna till varför beslutet skjutits upp på senare tid har varit att fängelseadministrationen inte kunnat föra Fikru Maru till domstolen. Men i dag beslöt sig domstolen för att åka ut till sjukhuset där Fikru Maru vårdas, för att meddela att han är skyldig.

– Efter en kort domstolsförhandling meddelade rätten att Fikru Maru är skyldig till det brott han anklagas för, säger SVT:s utsände Kumerra Gemechu.

Påföljden ska meddelas på måndag

Domarna är nu på väg tillbaka till domstolen där ska man överlägga om påföljd.

Kumerra Gemechu är på plats i Etiopien

– Under dagen ska båda sidor, försvaret och åklagarsidan, komma med sina yrkanden om påföljd. På måndagmorgon meddelar rätten påföljd har vi fått höra nu, säger Gemechu.

Utrikesdepartementet (UD) bekräftar för SVT Nyheter Gävleborg att uppgifterna om Fikru Marus dom stämmer.

– Det är viktigt att rättsprocessen fullföljs, det har vi respekt för. Domen ska komma på måndag, och innan dess vill vi inte spekulera i hur UD kommer att agera, säger Patric Nilsson vid UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

”Domstolen kan rädda ansiktet”

Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner tycker inte att det är något glädjebesked som kommit även om det är bra att det äntligen rör på sig i fallet.

– Jag kan inte tänka mig att domstolen tycker att han ska få ett längre straff än det han redan suttit av och kommer släppas fri på måndag. De har en ypperlig chans att rädda ansiktet i den här rättsprocessen och visa att det tagit hänsyn till hans hälsotillstånd, säger han.

Anklagades först för smuggling

Fikru Maru anklagades först för att ha försökt smugglat in enklare sjukvårdsartiklar in i landet. Men åtalet mot honom lades ner, efter påtryckningar från tullministern, menade åklagaren.

Han anklagades för att ha försökt muta tullministern som är huvudfiguren i en stor korruptionshärva där runt 60 andra personer också är anklagade för brott. Fikru Maru säger själv att han är helt oskyldig och bara en bricka i ett stort politiskt spel.

Försvarade sig inte

Men i samband med förhandlingen har nu Fikru Maru använt sig av strategin att inte försvara sig, enligt Margareta Sidenvall som är engagerad i fallet via aktionsgruppen Fikru Maru.

– Utifrån omständigheterna så är det ett sätt att få slut på det här, säger Margareta Sidenvall till SVT Nyheter Gävleborg.

Vad är din förhoppning vad gäller påföljden?

– Att han inte ska få ett längre fängelsestraff än de tre år och fem månader som han redan har suttit.

Vårdas efter lungkollaps

Efter att Fikru Maru blev akut sjuk genom en lungkollaps har han vårdats på sjukhus under sträng bevakning. Istället för att fokusera på att bevisa hans oskuld har Fikru Marus advokater i stället riktat in sig på att få domstolen att komma med en dom.

De har vid upprepade tillfällen meddelat att en dom ska presenteras, men den har gång på gång skjutits upp.

Tänkbara scenarion för framtiden

Det finns två tänkbara scenarion som kan bli aktuella på måndag när påföljden ska presenteras. Fikru Maru kan få ett fängelsestraff kortare än den tid han suttit frihetsberövad och då släppas fri.

Får han däremot ett längre fängelsestraff finns möjligheten att söka nåd vid de politiska myndigheterna. Det skulle vara förödande eftersom det är en oerhört lång och svår process. Det har Fikru Marus advokat, Hans Bagner sagt vid ett tidigare tillfälle till SVT Nyheter Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet