Över 1800 dagar, eller fem år. Så länge satt den svenske läkaren Fikru Maru fängslad i Etiopien. Foto: TT

Fikru Maru hemma igen – ”känns otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtläkaren Fikru Maru, 67, är tillbaka i Sverige, skriver Expressen.

– Det känns helt otroligt, säger han.

Den tidigare fången befann sig ombord på ett flygplan från Etiopiens huvudstad Addis Abeba som landade på Arlanda flygplats vid halv sju-tiden på fredagsmorgonen, enligt Expressen.

– Det var svårt att förstå, jag litade inte på dem förrän jag faktiskt hamnade på flyget och det lyfte, säger han till tidningen.

Fikru Maru

Dotter: Vi ska festa hela helgen

Hans dotter Emy Maru säger att hon plötsligt ringdes upp och fick beskedet att pappan hade frigivits, och att han nu stod ute på gatan och behövde plockas upp.

– Det har bara varit ett långt dygn sedan det hände, och det är nu det känns på riktigt för nu är vi hemma, säger hon till Expressen.

På frågan vad hon mest har saknat under de senaste åren svarar hon:

– Att ha honom här bredvid mig. Inga handbojor, inga fula gula kläder, inga rättssalar, inga galler, inga råttor. Nu ska vi hem och festa hela helgen!

Wallström: ”Mycket glädjande”

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar hemkomsten i ett uttalande på regeringskansliets sajt:

”Jag och den svenska regeringen välkomnar att rättsprocessen har avslutats och att Fikru Maru nu har återvänt till Sverige. Fikru Marus situation har berört och engagerat många och det är mycket glädjande att han kan återförenas med sin familj”, säger Wallström i uttalandet.

Fikru Maru, som har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013, släpptes ur fängelset i tisdags. Till en början misstänktes han för mutbrott och senare för terroristbrott.

Fikru Maru vill inte leva pensionärsliv

I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset under tiden som han misstänktes för mutbrott.

Fikru Maru säger att han inte är beredd att leva ett pensionärsliv.

– I dag ska jag ta det lugnt, men sedan har jag lite planer. Jag har så mycket material och grejer jag ska skriva ner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet