Emy Maru är dotter till läkaren Fikru Maru som är fängslad i Etiopien. Foto: SVT, privat

Fikru Marus dotter: ”Jag räknar med att träffa honom i fängelset i morgon som vanligt”

Publicerad

Domstolen i Addis Abeba har beslutat att frige den fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru, uppger hans svenska advokat för SVT Nyheter. Detta efter att etiopiska medier rapporterar om frikännandet, men det är inte officiellt bekräftat.
– Det känns chockartat, säger dottern Emy Maru.

Fikru Marus dotter Emy Maru befinner sig sedan en tid i Etiopens huvudstad Addis Abeba och besöker sin far i fängelset varje dag. Senast de träffades var på fredagsmorgonen, innan uppgifterna att domstolen släpper alla anklagelser blev kända.

Emy Maru är mycket glad och lättad men samtidigt luttrad när det gäller hur den etiopiska rättvisan fungerar.

– Detta är en process som kan ta tid och eftersom det är helg lär det dröja innan pappa blir fri på riktigt. I morgon räknar jag med att som vanligt få träffa honom i fängelset.

Berg- och dalbana

Emy Maru berättar att lokala medier dock redan verkar betrakta frikännandet som ett fullbordat faktum – att Fikru Maru släpps ur fängelse tillsammans med ett sextiotal andra som varit frihetsberövade men nu blivit frikända.

Hon beskriver hur den senaste veckan gått från djupaste förtvivlan till starkt hopp.

– I tisdags kändes allt förjävligt då pappa skulle bevisa sin oskuld trots att anklagelserna släppts. Och så kom det här beskedet i dag, det är chockartat faktiskt!

UD bekräftar inte

– Vad vi har förstått har domstolen beslutat att han ska friges, och det beslutet ska förmedlas till fångvårdsmyndigheten. När väl det har skett ska han kunna lämna fängelset och landet om han så önskar, vilket jag förmodar är fallet, säger advokat Hans Bagner till SVT Nyheter.

Svenska utrikesdepartementet vill dock inte bekräfta uppgifterna för SVT.

Fakta: Fikru Maru

Visa
  • Fikru Maru, född 1950, är en svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien. Han sitter fängslad i huvudstaden Addis Abeba sedan den 12 maj 2013.
  • 2010 anklagades han för smuggling av vårdutrustning till sin klinik i Addis Abeba, men åtalet lades ner. 2013 fängslades han återigen, för misstänkt mutbrott.
  • Han frikändes i maj 2017 för mutbrott, men åtalades då i stället för terrorbrott. Han påstods ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kilintofängelset han hölls i, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.
  • Den 8 maj i år friades Maru från anklagelserna om terrorbrott, enligt hans advokat Hans Bagner.
  • Sverige har flera gånger protesterat mot hur Maru behandlas.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet