Filmen om Anders Malm

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har filmen om konstnären Anders Malm från Hudiksvall premiärvisats. Filmen skulle handla om hans svåra uppväxt och vad konsten fick för betydelse, men under inspelningstiden kom en ny vändning.

Anders Malm hade en tuff uppväxt. Hans pappa tog livet av sig och han fick under slavlika former slita hårt för sin styvfar på hans gård. Det har präglat honom som konstnär och det var den historien filmteamet såg när de ville göra en film om honom.

– Min livsresa har ju varit trasslig, men det har jag inte varit ensam om. Det är många som har en berättelse som är väl värd att berätta som på ett eller annat sätt kan vara jobbigt, säger Anders Malm.
– Kulturen kan ha en bärande funktion i en jobbig situation. Jag tycker den här filmen visar att konsten kan vara ett hjälpmedel och en väg att ta sig ur det.

Hudiksvall–New York

Mitt under inspelningen får Anders Malm ett erbjudande om att ställa ut på ett galleri på Manhattan i New York. Det blir ytterligare en utställning där, han blir invald som medlem till den internationella konstgruppen, Salons Libres och får ställa ut sina verk på Skandinaviens största konstmässa i Köpenhamn och i Paris. Han är plötsligt ett stort namn inom konstvärlden och regissören ser att filmen växer till något mer.

– Vi har hållt på i ungefär tre år med den här filmen och det krävs lite att få alla bilderna. Bilder från Anders barndom till att han växer upp. Man får följa hans utveckling och hur konsten har präglat hans liv. Sen kommer han till en punkt där han kan ställa ut i New York, det är en bra framgångsaga, säger regissören Per Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer