Leif Grylin och Sara Andersson är beredda att rulla ut rullarna som Ann Persson i lastmaskinen kör fram. Foto: Erik Engelro/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finsk mark rullas ut på Skogskyrkogården i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Gävle rullar just nu ut ny skogsmark på Skogskyrkogården i Gävle.
– Det är skogsmark på rulle som vi har beställt från Finland, säger Malin Degermark, trädgårdsingenjör.

Sammanlagt är det 2.000 kvadratmeter mark som rullas ut. Orsaken är att den tidigare marken blivit skadad i samband med anläggningsarbetet av den nya ceremoniplatsen på kyrkogården. Efter att marken har förberetts för att skogsmattan ska trivas läggs bitarna på plats av personalen på kyrkogårdenheten. De finska rullarna har skördats från produktionsskog som ska avverkas.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Malin Degermark

– Det är tio kvadratmeter stora mattor kan man säga, med lingon, blåbär,mossa och ljung som rullas ut, säger Malin Degermark, trädgårdsingenjör.

Kan man inte hitta mark mer lokalt producerad?

– Vi har inte hittat något. Vi har stansat ut skog i mindre mängder och flyttat själva. Men det här är 2000 kvadrat och det gick inte att få tag på närmare, säger hon.

Det utdragna regnvädret de senaste veckorna Resultatet blir omedelbart och skogsmattan smälter på ett naturligt sätt ihop med den omgivande skogen på Skogskyrkogården i Gävle.

Leif Grylin och Sara Andersson finjusterar markrullarna. Foto: Erik Engelro/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer