Söderhamns kommun har beslutat om tillfälligt kostråd till allmänheten gällande fisk fångad i Ålsjön. Foto: Arkivbild. Stefan Gustavsson/SvD/TT

Fisk från Ålsjön bör inte ätas – förhöjda halter av PFAS

Uppdaterad
Publicerad

Söderhamns kommun har beslutat om tillfälligt kostråd till allmänheten gällande fisk fångad i Ålsjön. Kostråden upprättas på grund av förhöjda halter av PFAS som kan ge negativa hälsoeffekter vid längre tids exponering.

Det är bygg- och miljönämnd i Söderhamns kommuns som har tagit beslut gällande fisken. Anledningen är att Livsmedelsverket har bedömt att fisk från Ålsjön inte ska ätas på grund av förhöjda halter PFAS.

Gäller all slags fisk

I Ålsjön finns bland annat abborre och gädda. Enligt Bygg- och miljönämnden presenterades prover redan 2019 som visar på att fisk i Ålsjön har förhöjda halter av PFAS. Men det är först nu när Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, publicerat nya hälsoriskbaserade riktvärden, som bedömning gjorts att det är aktuellt med lokala kostrekommendationer. Kostråden gäller all slags fisk i sjön, inte bara abborre och gädda.

Kopplat till Försvarsmaktens användning av brandskum

Enligt länsstyrelsen i Gävleborg är PFASEN kopplad till Försvarsmaktens användning av brandskum vid övningsplatser på flygplatsområdet.

Provtagningar i bäckar mellan flygplatsområdet och Ålsjön visar också att det pågår en kontinuerlig spridning av PFAS från området till sjön. För närvarande kan det inte uteslutas att även andra källor kan bidra till förhöjda halter av PFAS i området, enligt länsstyrelsen.

PFAS i maten

PFAS som släpps ut i miljön hamnar till slut i maten, eftersom de i princip inte kan brytas ner. I mat är det framför allt PFOS och PFOA som finns i störst mängd.

PFOS lagras lätt in i fisk och den allra största delen PFOS vi får i oss kommer från den fisk vi äter, medan många olika livsmedel kan innehålla PFOA.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.