Fiskevårdsarbetaren Sven Åhs inventerar fiskebeståndet. Just öringen trivs i området. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Fiskbeståndet ökar sedan vattenkraftverket vid Nianån i Njutånger stängdes

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sen köpte Hudiksvalls kommun ett vattenkraftverk vid Nianån. Syftet var att stänga ned det för att ta bort vandringshinder för fisken. Nu kan man se ett positivt resultat av arbetet.

Sven Åhs är fiskevårdsarbetare och jobbar med att skapa gynsamma förutsättningar för fiskar i Hudiksvall och Nordanstigs kommun. Till sin hjälp har han sommarjobbarna Linnea Aspholm och Linus Hansson.

I över 100 år leddes vattnet från en damm och genom ett rör in igenom vattenkraftverket. Det gjorde att fisken hindrades från att kunna vandra från havet och upp i Nianån. Nu har vattendraget varit öppet i några år.

– Redan året efter var det yngel här, då gick de upp och lekte. Det är hundratals yngel här nu, förra året fick jag fjorton yngel i en och samma håv, säger Sven Åhs.

Krav på naturreservat

2016 köpte Hudiksvalls kommun vattenkraftverket där Nianån mynnar ut i havet. Priset för vattenkraftverket var åtta miljoner kronor. Naturvårdsverket stod för hälften av kostnaden, med kravet att kommunen gjorde området till ett naturreservat. Även sportfiskarna bidrog med 250 000 kronor.

Havs- och vattenmyndigheten bidrog med tre miljoner kronor för rivandet av dammen och tunneln som förde in vatten i vattenkraftverket. Anledningen till att Havs- och vattenmyndigheten beviljade bidraget var för att en mer öppen Nianån bedömdes kunna ha effekt på hela Östersjön.

Fiskeförbud råder idag på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.