Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Besöken i Färnebofjärdens nationalpark har fördubblats jämfört med i fjol – och det kommer troligtvis att handla om en ännu större siffra när hela 2020 summeras.  Foto: Mickaël Delcey/Silverkey

Rejält besökslyft för Gävleborgs nationalparker i sommar

Uppdaterad
Publicerad

I coronapandemins spår har många i Sverige valt att semestra hemma under sommaren, vilket har gjort att besöken i länets naturreservat och nationalparker ökat rejält. I Färnebofjärdens nationalpark har besöken fördubblats jämfört med i fjol.

Där har 98 procent fler personer besökt området jämfört med 2019 och det kommer troligtvis att handla om en ännu större siffra när hela 2020 summeras. Enligt tidigare uppskattning besökte 87 000 personer parken i fjol.

Alla nationalparker och naturreservat har dock inte räknare på plats så det är svårt att säga exakt hur många besök som skett, men stigarna är väl upptrampade och det har gått åt 50 procent mer ved än 2019 och i många naturreservat tömdes soporna två gånger i veckan i stället för en. 

– Det är så mycket folk ute i naturen i år. Då kommer verkligen alla anläggningar till användning. Det är det roligaste året som jag har varit med om, säger Anders Berglund, naturbevakare Länsstyrelsen Gävleborg. 

Siffrorna kommer från länsstyrelsen i Gävleborg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet