Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler söker hjälp mot spelmissbruk efter pandemin

Pandemin gör att fler söker hjälp för spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag och föreningar som hjälper människor med spelberoende vittnar om att fler söker hjälp under pandemin. Hos vissa har ökningen varit markant och dessutom finns det förhågor om att problemen kommer att visa sig ännu mer på sikt.

Behandlingsföretaget Spelfriheten som arbetar med behandling av personer med spelmissbruk rapporterar att antalet hjälpsökande har ökat markant sedan januari i fjol. Då sökte 252 personer hjälp där jämfört med juli i år då antalet hjälpsökande var 759. 

Psykisk hälsa en bakomliggande faktor

Även riksorganisationen Spelberoendegruppen har sett en viss ökning av hjälpsökande och enligt dem har pandemin medfört en stor utmaning för personer med spelproblematik.

En undersökning som Lunds universitet gjorde bland drygt 2000 svenskar i fjol pekade på att pandemin, visserligen inte ändrade spelvanorna hos de flesta, men att missbruksproblemen ökade hos en redan utsatt grupp. Dessutom blev spelandet mer riskfyllt.

Förväntad ökning av ansökningar om behandling i Gävle Kommun

Sedan 2018 har kommuner och regioner ett ansvar för att förebygga och erbjuda behandling för spelmissbruk. På Gävle Kommun kan man ana en ökning av antalet ansökningar. Under hela 2020 kom det in 21 ansökningar om att delta i behandling. Hittills i år har det kommit in 19 ansökningar.

• Stödlinjen – första hjälpen vid spelberoende

• 1177 om ”Spelberoende – hasardspelsyndrom”

• Spelpaus – Spelinspektionens nationella självavstängningsregister

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer