Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Gävle kommuns parkingenjör berätta om almsjukan i Gävle. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT

Almsjukan slår mot Gävle – nu måste flera träd sågas ner

Uppdaterad
Publicerad
Almsjukan har tagit sig norrut i landet och nu har också flera almar i Gävle drabbats. Gävle kommun måste inom kort såga ner många träd för att de inte ska vara en fara för allmänheten.

Totalt finns cirka 100-150 almar i olika områden i kommunen. Av dem har Gävle kommun konstaterat att cirka fem till sex har insjuknat i almsjukan och kommer att behöva fällas inom kort.

Några av träden står i Stadsträdgården och några av dem finns i Strandparken i Gävle. Planen är att träden kommer att börja tas ned i januari.

– Vi har börjat se effekterna av almsjukan och att en del träd har börjat insjukna. Då bedömer vi att vi måste börja ta ned dem, säger Alexander Alenvall, parkingenjör på Gävle kommun. 

Han fortsätter:

– Det är väldigt många städer som har förlorat de flesta av sina almar när sjukdomen har börjat dra fram.

Det här är Almsjukan

Visa

Almsjukan är en mycket allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren eller via rötterna. En annan spridningsväg är genom sågar och andra verktyg som använts i sjuka träd. Sjukdomen upptäcktes på Gotland 2005.

Sjukdomen kan ta död på en alm inom några veckor.

Hur känner man igen almsjukan?

Titta efter vissna grenar och kvistar. Almsplintborren gnager bark i de tunna grenarna och sprider då almsjukesvampen. Snart ”flaggar” trädet med gula eller bruna löv i de drabbade grenarna och efterhand så dör hela trädet.

Källa: Skogsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer