Det brinner för fullt, många brandmän kämpar mot elden. Foto: Utryckning Uppsala.

Flera bränder i länet – skogsbrand utom kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen har det rasat in bränder hos Gästrike räddningstjänst. En stor skogsbrand bröt ut söder om Gävle. Sent på kvällen var branden under kontroll – men släckningsarbetet kommer att pågå hela natten.

Under söndagen har det varit fullt upp för Gästrike räddningstjänst i Gävleborg. Flera bränder har bekämpats. Just nu brinner det i skogen i Grinduga söder om Gävle. Larmet om branden kom redan vid 09.20.

Ytan som brann var inledningsvis 50 x 100 meter. Vid 14.30 hade den spridit sig till ett större område, omkring 100 x 200 meter. Vid 16.40 brann ett område på omkring 100 x 500 meter.

En mängd resurser jobbade med branden. Gästrike räddningtjänst samverkade med BillerudKorsnäs och Kustbevakningen.

Lars Peter Svensson, insatsledare:

– Vi har det inte under kontroll än. Vinden påverkar. Just nu är det vindstilla och det är bra, men rätt vad det är blåser det upp igen, sa han till SVT på eftermiddagen.

– Vi jobbar på för fullt. En helikopter är på plats, den gör sig redo för att börja vattenbomba.

Branden kan sprida sig med vinden

Vid 16.40 jobbade helikoptern för fullt med att vattenbomda.

– Branden är inte under kontroll ännu. Vi har ringat in branden, men vi måste släcka helt. Så fort det börjar blåsa kan den sprida sig igen, säger Daniel Holmström, inre befäl.

– Vi kan inte lämna på länge, det går inte att lämna över till markägaren, säger Holmström.

Räddningtjänsten meddelande vid 19.40 att de blir kvar under hela natten. Branden är under kontroll, men den kan inte släppas.

Tidigare under dagen brann också en båt i Skutskär. Där är branden släckt. En villa i Storvik rökfylldes, men där har man ventilerat och fått läget under kontroll. En bil brann i Sandviken, även där är det släckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.