Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I november kommer 650 Gävleborgare få möjligheten att ansöka om en gratis prova-på-period i kollektivtrafiken – något som regionrådet Fredrik Åberg Jönsson (V) ser många fördelar med. Foto: SVT Arkiv, Mikael Johansson/SVT

Flera hundra Gävleborgare får resa gratis i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Under november kommer 650 personer i Gävleborgs län kunna ansöka om att prova på fria resor med X-trafik. Syftet är att få fler personer som vanligtvis reser med bil att lämna den i garaget och utforska det kollektiva resandet – något som visat sig vara ett vinnande koncept.

Det är för fjärde året  som satsningen genomförs och efter tidigare provperioder har regionen kunnat se att nästan 30 procent av test-åkarna också fortsätter att resa kollektivt.

– Det är positivt för hela länet och regionen. När fler reser är det lättare att också utveckla kollektivtrafiken och tillgängligheten, säger Fredrik Åberg Jönsson (V), regionråd och ordförande i hållbarhetsnämnden i Region Gävleborg.

Högt söktryck väntas

Perioden för prova-på-resenärer är mellan 7 och 27 november och ansökningen är öppen till och med 9 oktober. Sist fick regionen in nästan 2000 intresseanmälningar.

– Vi väntar ett ännu högre söktryck för höstens period. Detta efter att drivmedelskostnader stigit mycket men också att fler kan vara benägna att förändra sina resebeteenden nu efter pandemin, säger Fredrik Åberg Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.