Svårt för skolor när virus härjar fritt – Delsbo Waldorfskola riskerar att stänga

Uppdaterad
Publicerad

Med omicron, säsongsinfluensan och vinterkräksjukan som drar runt i länet samtidigt, blir skolornas verksamhet sårbar. Mindre skolor med färre lärare har små marginaler för sjukskrivningar. På Delsbo Waldorfskola är två av fem klasslärare sjuka för tillfället.

– Den här dagen började med massa pling och blipp i telefonen på morgonen med sjuka lärare och att försöka hitta en lösning för den här dagen. Det förväntas att skolan ska fungera, säger Viveka Sjögren Bangoura, rektor på Delsbo Waldorfskola.

På skolan finns fem klasslärare plus tio ämneslärare. Totalt går 49 elever på skolan.

Coronaviruset i Gävleborg

– Vi har låg- och mellanstadiebarn och de ska vara på plats. Högstadiet hade vi hemma förra vintern, men vi hoppas att de ska kunna vara här, säger Viveka Sjögren Bangoura.

Waldorfpedagogiken är känd för att vara handfast och praktisk, skulle distansundervisningen passa extra dåligt?

– Ja, på sätt och vis. Samtidigt är våra elever vana att göra egna arbeten och forska på egen hand. De har en vana på det sättet att de är ganska självgående. Men det är alltid bäst att vara på plats, säger Viveka Sjögren Bangoura.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet