Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska smuggelresorna från Söderhamn till Tyskland ha gått till – hör åklagare Therese Stensson berätta sina teorier. Foto: SVT

Flertalet fängelsestraff för spritsmugglare i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad
Det handlar om 100 000 liter akoholhaltiga drycker som har smugglats från Tyskland till Sverige. Huvudmannen, en person i Söderhamn, döms till fängelse i två år och åtta månader för grov smuggling vid 58 tillfällen, samt olovlig försäljning av alkohol, grovt brott. Ett flertal personer i nätverket kring honom får också fängelsestraff.

22 personer åtalades misstänkta för att ha ingått i smugglingsnätverket. En person frikänns av Hudiksvalls tingsrätt, men resten döms till varierande straff.

I bevisningen finns bland annat övervakningsbilder från den huvudmisstänktes egna kameror, beställningslistor, bropassager över Öresund samt protokoll från när resenärer vid flera tillfällen har stoppats i tullen. Huvudmannen själv har nekat till anklagelserna.

Tingsrätten anser det bevisat att det skett 58 resor till Tyskland.

Garageplats i södra Sverige

En kvinna i 70-årsåldern döms till ett års fängelse för medhjälp till grov smuggling vid 23 tillfällen. Den huvudmisstänktes son döms till fängelse i tio månader, också för flera fall av medhjälp.

En man i södra Sverige döms till sex månaders fängelse för medhjälp till grov smuggling, han har lånat ut sitt garage som har fungerat som en förvaringsplats medan resenärer har kunnat återvända över landsgränsen för att hämta mer alkohol.

Därefter döms flera personer som har utfört själva resorna till Tyskland till varierande fängelsestraff från sex månader och upp till ett och ett halvt år. Ett antal personer, främst köpare av alkoholen, får lindrigare straff i form av villkorliga domar eller bötesstraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer