Flickorna ofredades sexuellt med telefonsamtal. Foto: SVT

Flickor fick sexsamtal – kontaktuppgifterna låg på föreningssajt

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tolv minderåriga flickor som är med i en idrottsförening i Hälsingland har utsatts för telefonsamtal som varit av sexuell natur. De har kontaktats flera gånger och har upplevt obehag och rädsla.

Polisen har en eller flera misstänkta men vill i nuläget inte gå ut med fler uppgifter än så. Brottet rubriceras som sexuellt ofredande.

– Grooming är ett samlingsbegrepp för olika brottsliga handlingar som innebär sexuellt ofredande, som att skicka dick pics eller att man pratar eller skriver sexuellt med ett barn på nätet. Det kan vara utnyttjande av barn för sexuell posering, som att man förmår barn att ta foton på sig själv via webbkamera, säger Camilla Clarin, polisinspektör på Region Mitt.

Antalet anmälningar av grooming ökar i Sverige men mörkertalet är mycket stort och de unga som drabbas är långt fler än anmälningarna visar.

Tusentals klubbsidor på sajten

Flickornas kontaktuppgifter, däribland telefonnummer, fanns tillgängliga fram tills händelsen på laget.se – en av de större sajterna i Sverige där idrottsföreningar har sina klubbsidor. Att personuppgifterna skulle komma från just laget.se är föreningen inte helt säker på men eftersom de utsatta flickorna spelar i samma lag och uppgifterna har varit öppna för alla, talar det för att den eller de misstänkta har hittat dem där.

Laget.se jobbar med frågan

Efter att föreningen i Hälsingland kontaktade laget.se i samband med telefonsamtalen kan nu enbart medlemmar i föreningen se lagets uppgifter. Laget.se vill inte ställa upp på en tv- eller telefonintervju med SVT men svarar via mejl:

”Föreningarna är personuppgiftsansvariga för dessa uppgifter och vi fungerar endast som biträden. Vi försöker däremot bidra med att informera föreningarna om vilka möjligheter de har vad gäller att dölja och visa information.

Fortfarande lättåtkomliga kontaktuppgifter

Men när SVT besöker laget.se går det att hos flera andra lag se klubbmedlemmars foton, namn, mejladresser, mobilnummer, smeknamn och familjemedlemmar, utan några inloggningsuppgifter. Det finns även spelscheman med tid och plats för träningar.

”Vi ser oerhört allvarligt på det inträffade. Här bedriver vi ett arbete med att utbilda användarna om vilka möjligheter de har när det gäller att dölja och visa information samtidigt som vi hela tiden verkar för att hjälpa användarna i så hög utsträckning som möjligt. Oavsett vad som gjorts innan behöver vi nu vidta fler och mer kraftfulla åtgärder.”

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.