Flygövar för katastrofer

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna är ett stort antal frivilliga och myndighetsföreträdare samlade i Gävle för en stor samverkansövning.

– Allt går så mycket bättre och lättare om känner varandra och har tittat på varandra och vet vem det är man pratar med, säger Stig Emtesten, Svenska kraftnät.

Vid en större naturkatastrof likt stormen Gudrun är spaning från luften en stor hjälp för att snabbt se hur omfattande skadorna är eller för att snabbt lokalisera skadedrabbade.

Sveriges största samverkansövning

Därför deltar just nu 32 piloter, 14 flygplan och ett hundratal personer i Sveriges största samverkansövning mellan civila myndigheter och frivilligorganisationer. Allt utgår från Gävle flygplats.

Några av momenten är att flygplanen ska söka av kraftledningsgator för att lokalisera avbrott. Från planet dirigeras sedan markpersonal med bandvagnar till platsen för att kunna reparera skadan.

Övningen som finansieras av MSB genomförs varje år på olika platser i landet. I år är det personal från Gävleborg, Västernorrland, Stockholms och Jämtlands län som deltar.

Deltagare i övningen

Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Gästrike räddningstjänst, Sjöräddningssällskapet, Sjöfartsverket, Trafikverket, Myndigheten för Samhällssäkerhet och Beredskap, Svenska Kraftnät, Vattenfall, Frivilliga Radio Organisationen, Frivilliga Automobil Kåren och Frivilliga Flygkåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.