Ann-Christine Larsson Bolle, Vd för Folktandvården i Gävleborg hoppas den nya mobila tandvårdsmottagningen ska hjälpa gamla ute i länet. Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Största i sitt slag – flyttbar tandläkarmottagning ska nå äldre i länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter årskiftet ska den börja rulla på vägarna i länet – Folktandvårdens nya mobila tandläkarmottagning.

Och förväntningarna är stora på att satsningen ska hjälpa många äldre ute i länet.

Den nya trailern är 11 meter lång, 4 meter hög och väger 13 ton.  Det är den en av de största i landet, invändigt med komplett tandläkarutrustning, steriliseringsrum och även ett litet krypin för personalen.

– Den kommer att betyda mycket för att nå patienter på boenden ute i länet, tror Ann-Christin Larsson Bolle, vd för Folktandvården i Gävleborg.

Ska kunna nå äldre ute i länet

Förväntningarna är stora på den nya mobila mottagningen. Den ska nå patienter som Folktandvården annars inte når. Bland annat kan den parkeras utanför ett äldreboende.

– Vi kan nu ge många äldre mycket bättre vård, hoppas Barry Gustafsson (S), ordförande för Folktandvården i länet.

Barry Gustafsson (S); – Går den med förlust, så får den väl göra det.

”Vi räknar inte på kronan”

Vad kommer den kosta att driva?

– Det vet vi inte riktigt ännu, vi gör det är som ett projekt, och vi får helt enkelt se hur mycket det kommer att kosta, säger Ann-Christin Larsson Bolle.

– Vi räknar inte på kronan hela tiden, det här kanske går med förlust, men då får den väl göra det. säger Barry Gustafsson.

Inköpet – en bra affär

Ännu oklart hur höga driftskostnaderna blir, alltså, men när det gäller själva inköpet av den nya mobila tandvårdsmottagningen tycks Region Gävleborg gjort en bra affär.

Ann-Christine Larsson Bolle berättar att trailern beställdes och köptes för sju miljoner av Folktandvården i Stockholm, men den visade sig snabbt inte fungera i den trånga storstadsmiljön.

Så, Gävleborg tog över den – och betalade fyra miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.