Foto: SVT

För högt tryck i systemet orsakade oljeutsläppet i Skutskär

Publicerad

Att tallbeckolja läckte ut i havet från Stora Ensos fabrik i Skutskär berodde på för högt tryck i oljesystemet, det visar företagets egna utredning.

Utredningen har gjorts av ett konsultbolag. Orsaken till utsläppet av 10 kubikmeter tallbeckolja i början av november var svårt att hitta eftersom felet med det höga trycket uppstod tidvis. När det hände kunde oljan läcka ut i havet via avloppssystemet.

– Vi kommer givetvis göra allt vi kan för att denna beklagliga situation inte ska kunna uppstå igen, säger Henrik Holm, platschef.

Utredaren föreslår bland annat att oljan vid ett övertryck ska släppas ut till ett uppsamlande kärl för att undvika att det letar sig till avloppet.

Sanerar på öar

Saneringen längs fastlandet i Gävle och Älvkarleby kommun är färdig, uppger Stora Enso, men på öar utanför Gävle pågår arbete fortfarande.

En polisutredning för att se om något brott har begåtts i samband med utsläppet pågår fortfarande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer